Okuduğumuz kitapların tümünde arılara şurup hazırlamada şurubun kaynatılmaması yönünde uyarılar var. Arılara zararlı olduğunu söylüyor. Fakat genelde hangi maddenin zararlı olduğu ve sınırın ne olduğundan bahsetmiyor. Eğer öyle birşey varsa arı yemi diye satılan fondon şekerinin yasal olarak satılmaması gerekir. Çünkü o da şeker şurubu kaynatılarak yapılıyor. Akide şekerleri ve hemen hemen tüm katı şekerler, şeker şurubu kaynatılarak yapılıyor. HMF sadece arılar için değil insanlar için de zararlıdır.
Yapılan araştırmalar göstermiştirki bir önceki yıldan kalan baldaki HMF oranı bile arılar için öldürücüdür. Fakat ne üzücüdür ki bu verilere hiç bir Türkçe kaynakta ulaşamıyoruz. Ben bu verilere ulaştıktan sonra ballı kek yapmayı bıraktım. Baldan tasarruf ediyorum arıları yormamış oluyorum ve en önemlisi yağma riski çok düşüyor. Bu tür arı yemlerini arılar daha rahat alıyor koku olmadığı içinde yağmacılık hemen hemen sıfıra düşüyor.
ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK)
50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) 117 dereceye kadar karıştırarak kaynat sitrik asidi ekle biraz daha kaynat 120 dereceyi kesinlikle geçmesin elle dokunacak kadar soğuyunca beyazlayana kadar mikserle çırp. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin
3 kg şekere tepeleme 1 çay kaşığı sitrik asit 66cl su.
ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK)
2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı krem tartar içerikleri birleştirin ve ısıtın şeker eriyene kadar karıştırın 114 dereceye kadar kaynatın dokunulacak sıcaklığa kadar soğuyunca parlaklık oluşuncaya kadar mikserle çırpın ve kalıplar içerisine yada sığ tabaklara boşaltın. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin
11 yorum:
Sayın Şekerli demek ki buradasınız, bende sizi arıyordum. Bloğunuz hayırlı olsun. Bu yazıdan sonra herkese fondan yaptıracaksınız orası kesin. Duyduğuma göre tencereyi alan mutfağa girmiş bile!
Sağ olun Demet hanım bana göre beslemede hatalar yapıyoruz.Bazı alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum.İnşallah doğruları bulacağız.
Ali kardeşim Selamünalayküm,
Bloğunuzu yeni farkettim.
Hayırlı olsun değerli bilgileriinizden yararlanacağız.
sizi aramızda görmek güzel bloğunuzu hemen siteme ekleyeceğim .
Yav bu besleme işi tamamen karıştı.Şimdi kurslarda diyorlarki suyu kaynatın aşağıya indirin şekeri karıştırıp şurubu hazırlayın.Kaynatırsanız şurup arılara zarar verir.
Dış ülkelere bakıyoruz,120 dereceye kadar kaynayabliyor.
Yurt dışındada balla yapılan kek sanırım yok gibi.
Bir şeyin doğrusu ortada olmadıktan sonra,bir çok hata çıkıyor.
Bu arıları beslemesek olmazmı::))
Arılar topladıkları nektarı kursaklarındaki invertaz enzimi sayeseinde glukoz ve fruktoza dönüştürüyorlar. Baldaki bu enzim hazırlanan keklerdeki sakkarozuda bir miktar etkileyip invert şeker yani glukoz ve fruktoza dönüştürür ama bu enzim 90 derece ve üzerinde aktifliğini yitiriyor dolayısıyla bizim yaptığımız keklerde balı kaynatıyorsak bu enzim inaktif olacağı için böyle keklerle arıyı yorarız..
ali bey bu anlattığınız konu çok faydalı oldu fakat bu aşamada bizim bölgede sepet arıcılıkta arılar kışı kendi balları ile çıkıyor ve çok arıcı bu arıcılardan aldıgı sepet arılardan kış kayıplarını tamamlıyor siz ise bal ile beslemenin zararlarından bahsetmişsiniz bir çelişki var gibi biz fondan şekerde kullandık beslemede fark görmedik fakat ayçicek balı zaten ucuz diye şerbetlere bile bal kattık arıda çok güzel gelişti bol yumurta attı bence dogalı takip etmek en iyisi
blogun hayırlı olsun kolaygelsin
Ve aleykümselam Zafer bey sağolun çok teşekkür ederim.
Sayın bakanım tarım il müdürlükleri yetersiz kalıyor.20-30 yıl öncesinin kitapları ile kurs veriyorlar ve kurs veren elemanlarının çoğu maalesef yetersiz kalıyorlar. Kim ne yaptığını ve niçin yaptığını da bilmiyor. Hangi kursa gidersen git genelde aynı. Bizim en büyük eksiğimiz yabancı dil bilmemek.Dışardaki üniversitelerin yapmış olduğu bir çok çalışmalar var.Bunları yayınlıyorlar.Ama biz dil bilmediğimiz için çok afedersin trene bakar gibi bakıyoruz.Burada tarım il müdürlüklerine çok iş düşüyor. bunları tercüme edip bizleri aydınlatmaları gerekir aslında ama nerde o günler.O nun için arıcı arkadaşlarımızın içinde dil bilenler bu makaleleri tercüme edip duyururlarsa biz de daha çok bilinçleniriz.
Evet sayın doktorum çok doğru söylüyorsunuz.Arılar ürettikleri enzim ile nektarı ve sakkarazu etkileyerek glikoz ve fruktoza çeviriyorlar. Ama bu işlemi yaparken çok yıpranıyorlar ve ömürleri kısalıyor. Kışa girerken verilen katı veya sıvı sakkaroz invert edilip te verildiğinde arı yıpranmıyor ve kış arıları daha uzun ömürlü oluyor.Siz yanlış anladınız herhalde ben balı kaynatmaktan bahsetmedim.Yaptığımız balsız arı yemi ve sakkaroz dan yaptığımız şuruptan bahsettim. Yani onları invert etmeliyiz diyorum.
Sayın AliOsman bey galiba bir yanlış anlaşılma var ben arıları bal ile beslemeyin demiyorum.Uygun şartlarda depolanmayan yani siz ıstmasanızda doğal olarak ısıya maruz kalmış ve genelde eski ballarda ki HMF oranı yükseliyor o bile arılar için öldürücü olabiliyor dedim.Bende trakyalıyım bölgenin sorunlarını çok iyi biliyorum.Bende de sepet arı var.İçinde arı olan sepetin veya sandığın balındaki HMF artmaz.Çünkü arı kovan içnde sıcaklığın çıkmasına müsaade etmez.Tabii ki siz doğalı takip edebilirsiniz o sizin tercihiniz.
Merhaba Ali Abi. Şekerin invert edilmesi ne demek anlayamadım. açıklayabilirmisiniz. teşekkürler...
Merhaba Ali kardeş'im ya bu tartar kreması veya tartarik asit'i nereden sağlaya biliriz böyle maddeleri kimler satar aydınlatırsan seviniriz selamlar saygılar...
Sayın Halil İbrahim bey tartarik asidi pastahaneler,fırınlar,ve şeker imalatı yapan işletmeler kullanırlar.Zannedersem oralardan temin edebilirsiniz.Kilosu 10 ytl falan pahalı da değil yani.
Yorum Gönder