27 Ocak 2009 Salı

KREM TARTAR VE LİMON SUYU

İnvert şurup ve arı yeminde kullandığımız asit KREM TARTARTAR olması gerekiyor.
Tartarik asit şarapçılıkta kullanılıyormuş bir adı da şarap taşı imiş.
Bizim kullanacağımız asit KREM TARTAR olmalı.
Yani tartarik asidi kullanmamalıyız.

KREM TARTAR ın kg fiatı 10 lira civarında veya biraz üstünde olabilir.
KREM TARTAR ı genelde şeker imalatçıları kullanıyor akide şekerinin de imalatında kullanılıyor.

Bu invert şurup yapımını blogunda yayınlayayan Amerikalı bir arıcıdır.
İnvert şurubun KREM TARTAR ile yapılabildiği gibi LİMON SUYU ile de yapıldığını söylemektedir.
LİMON SUYU nun nasıl kullanılacağını kendisine mail atarak sordum.
Verdiği cevapta 1 galon şuruba 1 LİMON SUYU sıkılacağını söyledi.
1 Galon bizim ölçümüz ile 3.78 lt dir.

Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için bir daha tekrar edelim ; 3.78 lt şuruba 1 adet LİMON SUYU sıkılması gerekiyor.

11 yorum:

Acemi arıcı dedi ki...

Merhaba Ali Bey,
Biz de yaptığımız şurubun içerisine limon suyu ya da limon tuzu koyuyorduk ama göz kararı. Ölçüleri verdiğiniz için teşekkürler.

Hayati İnal dedi ki...

Sağol Ali bey.Bu daha güzel bir haber oldu.Teşekkürler.Antalyada tartar bulamadım.Limon bari bol.

ARICI UĞUR dedi ki...

Ali abi şimdi rahatladık çünkü tartar kremasını bulamamıştım.Bilinçsiz bir şekiilde bende limon sıkıyordum .Büyüklerimizden kristalleşmemesi için limon sıkmamız gerektiğini öğrendik sıkıyorduk.Ama invert şeker şerbeti olabileceğini şimdi öğrendik ve çok sevindik.
Ancak miktarı vermişiniz de limonu kaynamadan mı?kaynarken mi?ne zaman sıkacağımızıda öğrenip bize iletirseniz inanın çok sevineceğiz .İyi çalışmalar çok sağolun.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Arkadaşlar tarif aynı.Krem tartar şuruba nasıl kullanılıyorsa limon suyu da da aynı şekilde kullanılacak.Solusyon kaynamaya başladığında limon suyu ilave edilecek.20 dakika daha kısık ateşte kaynatılacak.

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

Ali bey çok teşekkürler,şimdi iyicene emin oldum yaptıgımız şuruptan,başkaları ne derse desin.bu şuruptan çayda demlenmez.

saglıcakla kal...

ALİ TÜRK dedi ki...

Ali abi son açıklaman iyi oldu, İzmir'den Kemal abinin yapmış olduğu haber benimde kafamı karıştırmıştı.Araştırdıkça bir sürü bilgiye ulaştık Allah herkesten razı olsun.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

ali abi teşekkürler,
bizim aldığmız tartarik asid elimizde kaldı desene ama limon ve limon tuzuda aynı işi göreceğine göre sorun yok
tekrar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

sağlıklı günler dileği ile Alla'a emanet olunuz.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...
Ali abi benim için günün süprizini yaptın.Tartarik asiti almış müsait bir zamanda invert yapmaya hazırlanıyordum.Şimdi düşünüyorumda benim şarapla da işim olmaz ne olacak elimdeki tartarik asit.Gelde çık işin içinden.

mustafa77 dedi ki...

eskiler gene biliyormuş. ilk şerbeti vermeye başladığımda annen o şerbet kesilir içine limon da sık demişti. hatta kendisi yapıp vermişti baklava şerbeti kıvamındaydı ondan sonra da ölyle yapmaya başladım. demek bi bildiği varmış.

altınkovan dedi ki...

ALİ ABİ SİZİN BLOKLARINIZI DEVAMLI TAKİP ETMEKTEYİM ÇOK YARARLI BİLGİLER VERMEKTESİNİZ ÖNCELİKLE SİZE TEŞEKKÜR EDERİM. YORUMLARDAN BİRİSİNDE LİMON TUZUDA KULLANMAKTAN BAHSEDİLMİŞ AMERİKADAKİ ARKADAŞ GALONA BİR LİMON DEMİŞ PEKİ LİMON TOZUNA ÇEVİRİRSEK BU 1,5 ÇAY KAŞIĞINA MI GELİR SİZİN KEK HAZIRLAMASINDA DA LİMON TOZU KULLANILMIŞTI ORADAKİ RAKAMLARDA 50 KG ŞEKER 11 LT SU 2 YEMEK KAŞIĞI LİMON TUZU DEMİŞSİNİZ BU KONUDA BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM BEREKETLİ BİR SEZON DİLERİM.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Sayın "Altınkovan" rumuzlu arkadaşım!
İsmini bilmediğim için böyle hitap etmek durumunda kaldım...

İnvert şurup muhakkak sitrik asit ilede yapılır(limon tuzu) ama bu konuda elimde bilgi yok, ve sitrik asit ile invert şurup da hiç yapmadım.

Hoşça kal.