6 Nisan 2010 Salı

Göle maya çalmak...


Ticari kaygı bu olsa gerek!


Blog'unu severek ve beğenerek izlediğim Selahattin abi invert şurubunun bir tür enzim ile yapımını anlatmış,iyi de yapmış...

Enzimin markasını da büyük puntolar ile yazmış,yani "reklam" olduğu çok açık,tabiki reklam yapıp yapmaması aslında beni hiç ilgilendirmez kendi bileceği bir şey!

Beni ilgilendiren konu;bir ürünün reklamı yapılırken niye bir başkasının yapmış olduğu çalışmaya çamur atılıyor,şayet "çamur atılmazsa reklamın tutmayacağından mı endişe ediliyor"?

"Bailey gibi bir bilim adamının tarif etmiş olduğu asit ile invert yöntemini de küçümsemesinin nedenini anlamış değilim." ticari kaygı bu olsa gerek!...

Aslında abimizin yapmış olduğu, enzim ile invert yöntemi de yanlış,ama yanlış yaptığının farkında bile değil belli ki enzimi,yeni bir buluş olarak piyasaya sürenler onu da kandırmışlar...

Bu teklif aylar önce bana da geldi fakat ben kabul etmedim,teklifin başkalarına da gittiğine eminim.

Kabul etmememin sebebini şöyle açıklayabilirim; bahsi geçen enzimin etkili maddesi "Pchelit" tir, yani piyasada bulunan bir maddedir reklamı yapılan ürün pchelit tir. (adının değişik olması sizi yanıltmasın,ürünün adının değiştirilmesi tamamen ticaridir ve türkçede," arı enzimi"anlamına gelmektedir.)

Pchelit (Enzimatik maya ajanı Pchelit) bir tür mayadan elde edilmektedir ve invert şurup elde edilmesinde mükemmel sonuçlar vermektedir...

...Peki bu mükemmel sonucu nasıl verecek? tabiki işlemi doğru yaparsak verecek!!!

İşlem nasıl yapılacak dersek; pchelit ile invert üretimini 2 yıl önce yazmıştım,aşağıda tarifi verilen şekilde yapılmazsa işlem yanlış olur.

Bu tarif bir arıcılık enstitüsü tarafından verilmiştir.

MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)

İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve "48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi".

Yani abimizin yapmış olduğu işlem tamamiyle yanlıştır,çünkü çözeltinin "48 saat boyunca 25-30 derecede tutulması gerekir" çözeltinin sıcaklığı 25-30 dereceden aşağı düştüğünde şeker parçalanmaz ve yapılan işlemin yararından çok zararı olur.

Ve en önemlisi yukarıda dediği gibi "1 hafta içinde kullanılması lazımdır".

Öyle aylarca stokta bulundurulacak bir ürün değildir, sonbaharda yapılıpta 6 ay bozulmadı demesini de kesinlikle samimi bulmuyorum...

Bu sistemde invert şurup yapmak için arıcının elinde çözeltiyi istenilen ısıda tutması için özel tanklar gereklidir,yani elektrikli ve termostatlı tanklar gereklidir ve bu tanklar belli bir maliyet gerektirmektedir.

Bu işlem öyle, "göle maya çalar" gibi olmaz!

Ticari kaygı var dedim ya bunları açıklasalar ürünü kime satacaklar,arıcı kazan yaptıracak,maya alacak invert yapacak...

Bu abimiz bir zamanlar Konya şekerin çıkarmış olduğu invert şurup taraftarı idi hatırlarsanız,invert evde olmaz çünkü hijyen çok önemli diyordu(!) hangi dağda kurt öldü de şimdi evde invert yapmaya çalışıyor acaba merak ettim!

Bir başka ağır abimizde buyurmuşlar, invert ekşimez aylarca bozulmaz diye bir bilgi internette yaygınlaşıyormuş,yani bozulurmuş.

Bozulmamasının sebebi şurubun kaynatılması imiş yani şurup kaynatılınca bozulmazmış(!)

Bu lafa kargalar bile güler...

Evde yapılan baklava veya tatlı şurupları kaynatılıyor,kaynatıldığı halde üzerinden 1 hafta geçince niye şekerlenip ekşiyor o zaman? ama şurubun içine bir kaç damla limon sıkarsan niye kristalleşme olmuyor da daha fazla dayanıyor hiç düşündün mü? demek ki kaynatma ile alakası yokmuş,balı kaynatıyormusunda ekşimiyor düşündün mü hiç?

İşte insan Bailey için,şöyle dedi böyle dedi diye tutarsızca bahsedip te doğruları işittiğinde aklı başına gelmez,her fırsatta çamur atmaya kalkar.

Bu abimiz Bailey'in bir kitabını sipariş vermişti "çoooook" önemli bilgiler aktaracaktı, herhalde üzerinden 1 yıl falan geçti, hala tık yok herhalde Bailey onun dediklerini dememiş olsa gerek "yalan söyleyeni radar çarpsın" diyerek noktayı koyuyorum.







11 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali abi,invert şurup olayı zaman içinde birileri birilerini kullanarak gündeme getiriliyor.Bu durumu her yıl senede 2 defa yaşayacagız.Sebebi ise bu durumdan vazife çıkarıp rantlanmak.Dün karşı olanlar bugün ya enzimle yada başka şeylerle invert şurup yapma çabaları gözlenmektedir..Fabrika malı şurubu savunanlarda pahalı yönünü gündeme getirmemekteler.Dün dündür sözü ile örtüşmektedir.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali abi işin basiti varken dolaylı olanı niçin tercih edilirki, dediğin gibi çıkarlar için.

Aynı durum varroa mücadele yöntemlerindede var. Her ilacın tanıtımı ve reklamı yapılıyor. Organik asitleri avrupa 20 yıldır kullanıyor, bizim insanlarımız bunu niye kimseye önermiyor. Madem haber ve hizmet yapılacaksa dimi. Asitler ucuz ve kimse üstünden bir şey kazanamıyor,yada kazanılacaksa az bir miktarını yüksek fiyata satıyorlar.

Bazıları tüm arıcıları malzeme ilaçcılara pazarlıyor, pazarladıkçada bu kişiler küçülmeye devam ediyor. Parzarlamanın adı ise haber yapıyorum.

Bir zamanlarda aynı konular gündeme geldi, dedilerki bu işler evde olmaz, işin garip tarafı şimdi yanlış tariflede olsa oluryor. Ben bir ara yazılarımda dedim madem evde olmuyor, yemekleride 5 yıldızlı otellerde yiyelim.

Bu iş o kadar zormu, madem şurup bozuluyor diyenler varsa yapsın 1 litre şurup, bekletsin sonrada tahlil ettirsin.

Biz deyincemi bilimsel olmuyor bazı şeyler. İnvert şurubun geçmişibnde 40 yıl var ve hala avrupa kullanıyor, hatta tankerlerle arılıklara getiriliyor, arılıklarda tanlarda depolanıyor.

Yapılan işlerde niyet çok önemli, art niyetli olursanız eninde sonunda bir şeyler ayaklarınıza dolanıyor. Fakat birileri art niyetli olduklarından ilerleyeceklerine gerilemeye devam ediyor.
Atı alan üsküdarı geçti, diye bir söz vardı.
Kal sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali Şekerli abi bu blog seninmi başkasınınmı anlamadım yoruma bak haber kadar yazaydın bari. Neyse ne diyecektim abi invert şerbet artık tamamdır pekmezi yıllardır kaynatırız hemde renk esmerleşene kadar:) tadına bakar hımmm çok lezzetli olmuşda deriz ki hmf oranı arttıkca lezzetde de artış olur yav Ali den özendim ne yazıyoruzki bu konu kapandıııı...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali Abi.

İnvert konusunda bize sağladığın faydanın farkına varamayanlar bilki göremediklerinden değil ,çaresizliklerinden görmemeye çalışıyorlar.Kişi kastediyor değilim ama arıcıların bir kısmı hala göremiyorsa ,onlar için artık vakit çok geç ,geçmiş olsun demekten başka çaremiz yok.Yarın bugün kolonilerinde yeterli gelişme olmayınca illaki bir sebep bulurlar bilesin.
Ben kendi adıma sana teşekür ediyorum.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi,invert şerbeti senin sayende tanıdım o gunden beri de kullanıyorum bir zararını görmedim.Sevgi ve saygılar.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Evet Vecdi abi,değerli bir büyüğüzün dediği gibi dün, dündür,bugün,bu gündür...

Evet Ali kardeşim bir zamanlar,bu işler evde olmaz,Çumra üretiyor oradan alıp kullanalım diyenler şimdi bu işi niye evde yapıyorlar acaba? Doğru yapsalar yüreğim gam yemeyecek , sanki göle yoğrt mayalıyorlar.


Muhteşem abi blogu o yaptı ya bana ben de torpil yapıyorum be...


Yusuf kardeşim ;biz arıcılar bir çok ticaret erbabının ağzını sulandırıyoruz.Basit ve ucuz olanı kötüleyip kendi ürünlerini satmaya çalışıyorlar... Kötülesinler bakalım,becerebilecekler mi?

O çaresiz dediklerin var ya; evet gerçekten çaresizler çünkü boş teneke gibi ötüyorlar...

Bloglarına bakarsan magazinden başka hiç bir şey olmadığını görüyorsun. Onlar sadece gece MSN de kulis uapmayı bilirler,ne yapsak ta kötülesek diye...
Kendine iyi bak canını sıkma...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Emrah yanlış bi şey yapmıyorsun ki zararını göresin,ama sana zararlı diyenler çok değil mi? :))

Trakya dedi ki...

Ali abi ben de kullanıyorum hiç zararını görmedim faydasını gördüm kıştan çıkışta arılarım aç diye süpelendim kışa girer iken benim maddi sorunlarım vardı gerçi devam ediyor ama idare ediyoruz neyse kış çıkışı şerbet verdim kovanların mevcudunu bilmediğim için hepsine aynı oranda verdim çabuk olsun diye sıcak suyun içine şekeri karıştırıp birkaç defa verdim ama üçüncü verişimde kovanın içinden ekşi koku geliyordu demekki şerbet ekşimişti havlar serin gittiği için açıp bakamadım mevcutlarına sonra pişman oldum invert vermediğim için sonra invert vermeye başladım koku kalmadı hatta arılıkta devamlı invert şerbeti bulunuyor azda olsa şimdi sorun yok kim ne derse desin bence invert paylaşımın için teşekkürler ALLAH senden razı olsun selamlar kolay gelsin.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Şenol kardeşim ; kim ne derse desin ben doğru bildiğimi söylemeye devam edeceğim ve arıcı arkadaşlarım ile bildiklerimi ve yeni öğrendiklerimi paylaşmaya devam edeceğim.

Onlar rant peşinde koşmaya arıcıları sömürmeye ve başkalarına peşkeş çekmeye devam etsinler , bence herkes ne olduğunun farkında , olayı takip edenler neler döndüğünü çok güzel anlıyorlar...

Allah senden de razı olsun işlerinde başarılar dilerim...

M.TOLGA ÜNLÜ dedi ki...

ALİ ABİ SENDE OLMASAN BİZ İNVERTİ NEREDEN ÖGRENECEKTİK ARAŞTIRDIN BİZLER İCİN ZAMAN VEDE CABA HARCADIN BİZLER HER İSTEDİGİMİZİ BULAMIYORUZ O KADAR ZORKİ ANKARADA TARTAR KIREMASI YOK BİLİYORMUSUNUZ TAKİ 48 SAAT BELLİ BİR SICAKLIKTA NASIL TUTALIM BU SURUBU ZATEN ZAR ZOR EKİPMANI BULABILIYOR VEYA KENDİ BECERİMİZLE YAPIYORUZ SİZLER ONDER OLUYORSUNUZDA BİZLERE YANLIŞI VEDE DOGRUYU ARAŞTIRIYOR VEDE BULUYORSUNUZ EMEKLERİNİZE SAGLIK ALLAH KOLAYLIK VERSİN İYİKİ VARSINIZ.YOKSA BİZ KOYUN GİBİYİZ NE SOYLEMEK İSTEDİGİMİ ANLADINIZ ... KOLAY GELSIN BAŞARILAR ABİ

ibrahim durmaz dedi ki...

slm
ali abi MAMA grubunu yaklaşık olarak 1 senedir takip ediyorum sakarya akyazıda ikamet ediyorum başlangıçta benimde invert konusunda kuşkularım vardı ancak kullananları gördükçe bende kullandım iyiki varsınız sizlerin sayesinde arıcılığımız gelişiyor selahattin beyin yapmış olduğu enzimle invert şurup a bir yorumda ben gönderdim sizin tarifinizi yollamıştım ancak kendisi bloglarında dikkat ettiyseniz sürekli olarak ilaç reklamı yapmakta ve arıcıları ilaç firmalarına yönlendirmekte merak ediyorum kendisi bu ilaç firmalarının reklamını yapacağına 21 – 25 ŞUBAT 2010 (Otel Mirada Del Mar Göynük Kemer/ANTALYA)ta yapılan türkiye israil 1. arıcılık konferansında israilde kovan idaresinde kullanılan gelişkin teknolojileri anlatsa yada İsrail Arıcılığında Arı Hastalık ve Zararlılarından Korunma ve Kontrol Etme
Politikalarından bahsetse daha iyi olmazmıydı! galiba israilli firmalar kendilerine eşantiyon vermediler herşey için Mehmet,Ali türk,Muhteşem ve Ali şekerli abilerime teşekkür ederim allah sizden razı olsun hakkınızı helal edin