14 Eylül 2008 Pazar

KRİSTALİZE OLMUŞ BALI ERİTMEK İÇİN ELEKTRİKLİ TERMOSTATLI BAL ERİTME KAZANI YAPALIM

Değerli arı dostları hepimizin bildiği gibi çiçek balları zamana bağlı olarak kristalize olmaktadır.
Yani donmaktadır. Balın kristalize olma sebebi büyük ölçüde arının nektar aldığı bitkiye ve balın içindeki polen miktarına bağlıdır. Maalesef tüketiciye kristalize olmuş balın hakiki bal olduğunu anlatamıyoruz. Halbuki avrupa ülkelerinde kristalize olmuş bal daha yüksek ücretlerle alıcı bulmaktadır.Dahası balın kristalizasyonunu hızlandırmak için sıvı balın içine kristalize olmuş bal katılarak sıvı balı da hızlı olarak kristalize ediyorlar. Bal hepimizin bildiği gibi direk ateşin üzerinde eritilmez benmari usulu eritmemiz gerekiyor.Yani içi su dolu bir kabı ateşin üzerine koyuyoruz o kabın içinede başka bir kap içinde balı koyuyoruz ve o şekilde eritiyoruz. Fakat bu da çözüm değildir. Baldaki ısı 45 dereceyi geçtiğinde tüm canlılara zararlı ve kanserojen olan HMF(Hidroksi Metil Furfurol) oluşmaktadır. Yani her ne kadar benmari usulü densede ısıyı kontrol edemediğimiz için HMF nin oluşumunu önleyemeyiz. Bunun tek yöntemi ısıyı kontrol edip 45 dereceyi geçmemektir. Bunun en basit ve ucuz yöntemi ısı kontrollu elektrikli ısıtıcılardır. Bu cihazlardan tabii ki piyasada var ve satılıyor. Fakat pahalı olduğu için herkes alamıyor. Bu cihaz işim ile alakalı olduğundan malzemeyide tanıdığımdan basit olarak tarafımdan dizayn edilmiştir. Bu tür ısıtıcılar her arıcıda muhakkak olmalıdır olmazsa olmazlardandır. Yani şunu demek istiyorum binbir meşakkatle ürettiğimiz bir çok derde deva olan mucizevi ürünümüzü zehir etmeyelim. Bu cihazı iki veya üç kilo bal fiatına yapabilirsiniz. Bu günkü şartlarda 50 veya 60 ytl ye mal olur.Büyük Şef bu cihazı ve yapım aşamasını BEYAZ KOVANDA yayınladı. Daha çok kişiye ulaşabilmek için burada da yayınlama ihtiyacı duydum. Nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak aşağıda gösterilmiştir. Kolay gelsin.

Dıştan görünüş:ısıtıcının,termostatın,elektrik bağlantısının görünüşü

Termostatı çıkarılmış ısıtıcı.


Isıtıcının içten görünüşü.







Parçalar soldan sağa:ısıtıcı,termostat,lamba,küresel vanadan sökülen içi dişli parça,

Fişli kablo, sehpaha,plastik bidon ve bidonun üzerinde ısıtıcıya göre açılmış delik.



Isıtıcı,termostat,lamba,vananın dişli parçası (somun vazifesi görecek)

Not:ısıtıcının çapı, bir bir çeyrektir.Vananın da bir bir çeyrek olması gerekli.

ÖNERİ:Isıtıcı 2000 watt, termostat 0 ile 80 derece arası calışır.



Pot depo ısıtıcısının takılması.

Isıtıcının dişinin arkasına bidona temas edeceği yere bir miktar keten sarın.


Yine dişin üzerine bidona delmiş olduğumuz deliğe yakın yere bir miktar keten sarın bu sardığımız keten conta vazifesi yapacaktır,Ketene boya sürmeyin.Keten ıslandığında şişer sızdırmazlığı sağlar.Ve vanadan sökülen parçayı iki anahtar yardımıyla ısıtıcıya hasar vermeden sıkıca sıkıştırın.


Lambanın uçlarını, ısıtıcının üzerindeki termostat ayaklarının gireceği yuvalara ayrı ayrı sokun.


Termostatın akımı geçirecek olan ayaklarını ısıtıcının üzerindeki yuvalara sokunuz ve sıkıca bastırınız gevşek kalmasın.


Termostatın üzerindeki mevcut olan iki adet vida yardımıyla elektrik bağlantısını,faz ve nötr olarak yapınız.Isıtıcının üzerinden:MUHAKKAK TOPRAKLAMAYI YAPINIZ TOPRAKLAMAYI YAPMADAN KESİNLİKLE KULLANMAYIN!!!!!!!! Bidonun içini yeteri kadar su doldurunuz,termostatı 45 dereceye ayarlayıp fişi prize takınız. Isıtıcının devrede olup olmadığını lambadan takip edebilirsiniz.Suyun sıcaklığı 45 dereceye geldiğinde termostat ısıtıcıyı devreden çıkaracak lamba sönecektir. KESİNLİKLE SUSUZ ÇALIŞTIRMAYINIZ.


Topraklama vidası ve kablosu

Topraklama vidasının içten görünüşü



Sehpahayı içine bu şekilde oturtun.

Ve bal tenekesini su doldurduğunuz bidononun içindeki sehpahanın üzerine koyun.

21 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Teşekkürler Ali Bey.Bugünlerde ihtiyacı olana bilgi akışını iyi sağlıyorsun.Haydi yeni önerilerini ve uygulamalarınıda bekliyoruz.Teşekkür ederim.Hoşça kal.

hüseyin cengiz dedi ki...

abi elektırık arı santıgrat şeker kek bal senin kafan nasıl kaldırıyo bunları ingilizcede varmış ben okurken yoruluyom seni maşallah

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Hayati bey faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.İlginize ben teşekkür ederim.

Hüseyin kardeşim bir işe gönül verdin mi her şey kolay gelir.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sayın adaşım bu aletten banada lazım,fakat ben yapmayı düşünmüyorum.Heralde başka şekilde halledecem::))

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Nasıl halledeceğini anlamadım.biraz açıklasana.Yoksa doktoramı imal ettireceksin.

muhteşem turunç dedi ki...

Sekerli abi topu bana atma ben termostat felan anlamam iğne olacaksa seve seve ama bunun niyeti bu aleti sana yaptırmak gibi geldi bana hadi hayırlısı:)))

Büyükdereli Ayhan dedi ki...

Bilgi akışın için teşekkürler. Devamını bekliyoruz

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

::)) Ali abi her işi ehline vermeli derlerdi eskiler bende eskilere katılıyorum.

Doktorun işi milletin canını yakmak,başka iş bilmez işte.Bir şey duydumu hemen iğnemi yapılacak diyor.Allah doktorlarıda ıslah etsin ne diyeyim ki.::))

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

İnşallah Ayhan bey elimden geldiği kadar...

Abi iyi ki iğneci bir arkadaşın var.Yaolmasaydı düşündün mü neler olabileceğini?

Malzemelerinin birazını aldım bu gün anlaşıldı bu işin sonu doktorun dediği gibi kabak bizim başımızda patladı.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

UYGULAMA VE SİSTEM ÇOK GÜZEL SAG OLUN BEN AYNINI YAPTIM AMA BU KAZAN ELETRİKLİ VE GELEN ZAMLAR BİZİ BİTİRDİ BENCE EKONOMİK OLMAKTAN ÇIKTI GİBİ
KOLAYGELSİN

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Sayın Ali Osman bey yapmayın Allah aşkına 1 teneke balı eritmek için 1 ytl para ödenmez bu sistemde. Ben yıllardan beri kullanıyorum. Hiç bir olumsuz tarafını görmedim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ben gene meraklandım şimdi.Alet elimize geçince test edecem ama.Bir teneke bal kaç saatte eriyor.Ben eskiden benvari usulde yapıyordum bu işi.Kesinliklede ısı istenmeyen limiti geçmiştir.

Bir başka gözlemim,bazıları bal donmasın diye balı kaynatıryor,sap sarı tarkya balı pekmez gibi görünüm ve acayip bir tat oluşuyor.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Balın erimesi kristalize durumuna göre değişiyor.Donma yeni başladı ise 15 saat falan sürer.İyice dondu ise daha fazla sürer.45 derece ısıdaki bal normalden daha ince olduğu için daha küçük gözenekli süzgeçten süzme olanağı tanıyor.Balın içindeki yabancı maddeler de haliyle daha az oluyor.Bal daha güzel bir görünüm kazanıyor ve tekrar donması daha uzun sürede oluyor.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Şekerli yapımı ve kullanımı hakkındaki aytıntılı bilgiler için teşekkür eder,yeni faydalı buluşlarınızı bekler,kolaylıklar dilerim.Saygılarımla.

Orhan ÖNDER dedi ki...

Ali Bey arıcılıkta ilk yılım ayçiçek ağırlıklı balı süzdüm yaklaşık 40 gün sonra kristalize olmaya başladı.
Bu aleti bal kristalize oluncamı kullanıyorsunuz.Yoksa kristalize olmadan önce süzümden sonra balı ısıtarak kristalize oluş sürecini uzatıyormusunuz.Kristalize olmadan yapsak acaba süre ne kadar uzar.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

İlhami bey ilginize ben teşekkür ederim.

Orhan bey ben kristalize olunca eritmek için kullanıyorum genelde.Bildiğiniz gibi balın kristalize olma süreci balın içindeki polen miktarına çiçeğin cinsine ve yabancı madde miktarına ve ortam ısısına bağlıdır.45 dereceye kadar ısıtıp daha ince gözenekli süzgeçten süzdüğümüz balları şişeledikten sonra hemen soğuk su ile şoklayarak ısıyı 20 derecelere düşürdüğümüzde balın tekrar kristalize olması yaklaşık 2 ay falan gecikiyor.

Unknown dedi ki...

Merhaba Ali Bey ben üniversite öğrencisiyim ve bu yılki proje ödevim buydu size bu konu hakkında birşeyler danışmak isterim telefon numaranıza nasıl ulaşabilirim saygılarımla.

Unknown dedi ki...

Merhaba Ali bey ben üniversite öğrencisiyim bu yılki proje ödevim buydu.Sizinle bu konu hakkında danışmak istediğim birkaç sorum var size nasıl ulaşabilirim ?

Unknown dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için çooook teşekkürler en yakın zamanda yapicam.

Unknown dedi ki...

Bende Havsa dan selamlar bilgileriniz çok faydalı tanışmak isterdim sizinle

ŞEKERLİ dedi ki...

Face den ulasa bilirsin