4 Eylül 2008 Perşembe

KUVVETLİ KOLONİLERE ANA ARI KABUL ETTİRMEK


Kuvvetli kolonilere anaarı kabul ettirmek hakikatten problem oluyor.

Uzun yıllardır anaarı kabul ettirmede uyguladığım ve başarılı olduğum bir yöntemi sizlerle paylaşmak istedim. Bu yöntemde anaarıyı kabul etmeme riski belki onda bir bile olmuyor.

Uyguladığım yöntem şu; kovanın mevcut anaarısını kafese alıyorum vereceğim yeni ana arıyı da kafese alıyorum. İki kafesin de tel takılı olan yüzleri aşağıya gelecek şekilde çerçeve üst çubuklarının üzerine bırakıyorum.

Koloniye şerbet veya kek veriyorum. İki anaarıda aynı kovanda yan yana iki veya üç akşam geçiriyor. Sürenin sonunda yaşlı anaarıyı alıp genç olanı kafesi açıp salıyorum.

Büyük ihtimal anaarıyı kabul ediyor kesilme riski çok az. Yalnız burada dikkat edilecek husus verilecek anaarının döllü olmasıdır. Dölsüz anaarı verilirse kesilme riski çok yüksektir. Şayet olurda anaarının üzerini öldürmek için sararlarsa anaarının üzerine şerbet veya bal sürülürse öldürmekten vazgeçip anaarıyı temizlerler ve büyük ihtimal yine kabul ederler. Bu yöntem direkt anaarı salma yöntemlerinde de kullanılır.

5 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

ah be abi sen nerdeydın bız frolaynları kabul ettirmeye çalışırken. İşte senin geç blog kurman yüzünden bizde Ali Türk ün diline düştük:)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali abi,seninle bir yazışmamızda demiştinki;ben daha anaarı kestirmedim bu yöntemle.Bu yöntem çok güzel görünüyor.Ben daha denemedim ama sen yılların arıcısın söyledigin şey bence çok önemli.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Yapma be doktorum ben Ali'nin çalışmalarını çok beğeniyorum.Benimde ondan öğrendiğim şeyler oldu.Yani işte iletişimin faydaları bilgi paylaştıkça çoğalıyor.

Sayın bakanım dene hem de en çekindiğin kovanında dene denemekle bir şey kaybetmezsin nasıl olsa sende anaarı çok.

Unknown dedi ki...

Syın Ali bey aramıza hoşgeldiniz.bloğunuz hayırlı olsun.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Salih bey teşekür ederim inşallah hayırlı olur.