26 Ekim 2010 Salı

Bir Ziyaret Ve Formik Asit Hakkında Önemli Bir Bilgi

Bundan birkaç gün önce Ali Osman ağabeyi durumunu sormak için telefonla aramıştım.

Ali Osman ağabey durumunun iyi olduğunu yakın zamanda kızını dolaşmak (kızı Edirne’de üniversitede okuyormuş) için Edirne’ye geleceğini ,o zaman beni de ziyaret edeceğini söylemişti.

Bu gün geldi biraz sohbet etme imkanı bulduk kendisinin pek bir şeyi kalmamış bayağı iyileşmiş yakın zamanda da tamamen iyileşeceğini söyledi.

Aslında bu olay hepimize ders olmalı “gözlüksüz” ve “eldivensiz” olarak asitlerle çalışmamalıyız , bu işin hiç şakası yok !

Kendisine olayın nasıl meydana geldiğini sordum , o gün ; Varroa mücadelesi için hazırlık yaptığını %85 lik formik asidi %65 e düşürmek için formik asidin içine su kattığını ve asidi % 65 e düşürdüğünü söyledi.

Tam asidi kovanlara verecekken kendisini bir iş için telefonla arayıp , çağırdıklarını o da asidi vermeden arılıktan ayrıldığını söyledi.

Ertesi gün ve sonraki iki günün yağmurlu geçtiğini ve asidi kovanlara , üç gün boyunca veremediğini söyledi.

Dördüncü gün asidi vermek için arılığa gittiğini ve enjektör ile formik asidi kovanlara verirken enjektörün elinde patladığını , etrafa yayılan asidin de yüzüne ve gözüne geldiğini , o da hemen hiç vakit geçirmeden arılıkta bulunan su dolu varile kafasını birkaç defa sokup çıkardığını ve hemen hastaneye gittiğini söyledi.

İlk müdahaleden sonra olayın nasıl meydana geldiğini sormuşlar , oda aynen anlatmış , orada bulunan bir görevli çok ilginç ( tabiî ki biz bilmediğimiz için ilginç) bir şey söylemiş.

“ Formik asidin içine katılan suyun zamanla kristalize olması doğaldır “ demiş.

Yani Ali Osman ağabeyin demesine göre enjektörün patlaması formik asidin içindeki suyun kristalize olarak , deliği kapatması sonucu patlamış , şayet asidi hazırladığım o gün , asidi kovanlara verseydim hiçbir şey olmayacaktı , su katılmış formik asit üç gün beklediği için bu olay başıma geldi diyor.

Aman arkadaşlar bu olaydan bir ders çıkaralım , her ne olursa olsun gözlüksüz ve eldivensiz , güvenlik önlemlerini almadan kesinlikle asitlerle çalışmayalım ve yanımızda her ihtimale karşı muhakkak bir kova su bulunduralım.

Maşallah iyice iyileşmiş , ama güneşe fazla dayanamıyor , Dr. ları yakın zamanda tamamen iyileşeceğini söylemişler.







Beraber bir foto çekilelim hatıra olur dedik , dedik ama fotoyu çekecek kimseler yok etrafta , in , cin top oynuyor derken karşıda bakkalın çırağı gözüme ilişti bu oğlan yapar bu işi diye aklımdan geçirdim ve çağırdım "bizi bir fotolasana dedim" o da tamam Ali amca , asker arkadaşın mı dedi...

Ali Osman abi de yok oğlum " hacı arkadaşım " dedi , la havle...

Bak oğlum dikkatli çek bak , benim saç sakal beyaz çıkmasın dedik , dedik ama kime söylemişiz haberimiz yok Oğlan acemi imiş :-)

Ali Türk abisi gelince bi rica edeyimde ders versin, aslında Ali abisinin hocası da Muhteşem abi ya onun ders vermesi daha uygun olur galiba Dr. dan beleşe ders ( kulağa ne kadarda hoş geliyor) bizim oğlana :-)





Gülegüle git Ali Osman abi ayağına sağlık yine bekleriz...




7 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi hep beraber çok üzüldük tekrar geçmiş olsun. Ama gözleri biraz güzelleşmişmi ne:)Ayrıca foto işinden Ali anlamaz abi benim gelmem lazım:)

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Ali bey önerilerinize katılmamak mümkün değil,sonradan üzülmektense tedbirli olmak herzaman iyidir,tekrar bAli Osamn beye geçmiş olsun dileklerimi iletiyor her ikinizede sevgi ve saygılarımı sunuyorum.Hoşca kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali abi ben zaten bu dortordan nasıl kutulsam derken birde başımıza musallat ediyorsun.

Ben Muhteşem abiyi resim diye çekerim. Hayatında çak resim çekmişte resimde benim hocam olacak, belaya kaldık, Allah ne verirse hayırlısını versin.
Kalın sağlıcakla.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Saygıdeger arkadaşım Ali gerek misafirperverliğin gerekse dostlugun samimiyetin için çok çok teşekkür eder senin gibi bir dostumun olması bana gurur verir o dediğin hacılık lafınıda allah söyletmiş inşallah ikimizede kısmet olur her şey icin teşekkürler edirneye geldikce bol bol sohpete devamm edecegiz kolaygelsin

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali abi ,ali Osman abinin durumu hepimizin başına gelebilecek bir durum.Burada iş saglığı kousunu göz önüne almalıyız,daha hangi durumlara maruz kalırsak tedbir almak zorunda kalacagız diye kafa yormalıyız düşüncesindeyim.Saglıcakla kalın.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

selamünaleyküm,

sevgili aliosman abicim senin iyi olduğunu görmek gerçekten sevindirici Allah kazalardan hepimizi korusun.Geçmiş olsun

Ali şekerli abim sanada selamlar.
sakalınızda, zaten güzel olan simanıza çok yakışmış.Mevlam işallah hacınızıda nasip eder.

Allaha emanet olunuz

İRFAN CEYHAN dedi ki...

gelmiş geçmiş olsun...uyarıları ve ikzalar ışığında uygulamalarımızı yaptık sayenizde.bu tur forumlar ile cok seyler kazandık inanın.